CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, May 28, 2009

FRUST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Owh..aku frust sgt2..sgt..sgt..sgt...
..
..
..
ceritanye begini..
..
..
semalam aku balik keje n amik anak lam kul 7.15pm..sesampai je..akak tuh pun seperti biasa hulur bag baju kotor sume..n terus dia cakap..

"akak nak ckp sket nih..bulan nih akak nak mitak bayaran lebih sket sbb slalu amik lambat skang nih..ngan nak mintak skali nanti cuti sekolah 2 minggu harraz full day kat uma dia..so baya lebih la jugak"

Huishh..tersentap aku..........

pehtu dia sambung lagi..

"mak A, mak B..sume bayo lebih..lam 20 henget kalo amik lambat..tuh yg akak pikir balik kena bayar lebih la jugak"

phew....aku cuma ckp.. "OK"

huishh..tersentap gila...sebenarnye aku mmg niat nak bg lebih pun sal lam seminggu dua nih aku amik anak aku lewat sket lam kul 7 ke 7.30 gitu..sebelum nih aku la antara org yg awal amik anak2 aku..biasa nye budak2 lain tuh ada gik..sbb skang asben yg kena amik aku lik keje..tp bila dia da ckp camtuh..aku mula rasa x selesa...

Aku masuk kete terus diam..huhhhhh..tetiba je sebak sgt2..sedih sgt2..nada akak tuh bercakap ngan aku mmg kurang budi bahasa la bg aku...

pastu yg aku kurang senang bila membanding2 kan ngan mak2 budak org lain tuh..siap ckp mak nih bg lebih..mak tuh bg lebih..mcm la aku nih x reti bahsa nak bg lebih..sepatutnye benda tuh dia x payah nak meminta2..kita pun paham..n yg aku kecik ati sgt hari sebelumnye tuh..muka asben dia mmg cam cuka masam..langsung x tegur atau pandang muka kitorang time amik anak tuh..biasanye x mcm tuh..

Aku bukan apa..aku selama nih x de la nak berkira ngan dia..kadang sampai 2 minggu x anto kat dia pun aku bayo full jugak..x de lak aku nak kira gaji ari..kenkadang dia nak cuti..cth cam bapak dia ninggal ritu..dekat 2 minggu dia cuti..aku susah payah bawak anak p opis..tp aku still bayo penuh..n ari2 aku mmg think positif kat dia..aku buang sume prasangka2 aku..walau kadang terdetik kat ati

"anak aku nih mkn nasik lauk kicap je ke"
"terjaga ke anak aku nih"

sbb skang harraz mmg nak makan nasi lauk kicap je..x nak campur lauk lain walau ayam goreng...sedangkan aku x pernah ajar mkn camtuh..

tp aku buang sume tuh jauh2..malas nak sangka buruk..walau dalam hati mmg yakin iyer...sbb x kan la dia nak provide 8 ketul ayam sehari tuk 8 org budak kat uma tuh..x masuk anak2 dia lagik..hurm..logik kan....

n dia pun cam x boleh bertolak ansur..pernah sekali asben aku nak amik aku kat opis malam masa tuh lam kul 8..n nak tinggal jap qalys kat dia sbb susah nak drive bawak qalys..masa tuh qalys br brp bulan ntah..dia x mo dok lam car seat..tp dia tolak x mo jaga..so terpaksa la asben bawak gak qalys..beberapa kali berenti sbb qalys mengamuk..

n kalo aku ada hal ari cuti pun x pernah la dia offer diri nak tolong jaga pun..n aku mmg x pernah hantar pun anak2 aku mintak tlg jg pd ari cuti..


n lam kete jugak smlm aku tekad ckp kat asben..cukup sampai jumaat nih...kita cr la alternative lain

1. Pengasuh lain
2. Nursery
3. Bibik

tuh je jln penyelesaiannye..aku mmg da frust sgt2..da banyak aku sabar..n aku dapat lihat..dia jaga bebudak nih bukan sebab sayang atau apa..tp sebab DUIT..mmg bab duit dia berkira sgt2..n aku jugak x puas ati bila kadang2 dia bercerita sal mak bapak budak lain kat situ pd aku..n x mustahil gak dia bole citer sal aku kat mak bapak budak lain tuh..

So..bek la kitorang undur diri..n aku pun da rasa Harraz pun x berapa happy da duk situ..ye la..bebudak da ramai...kalo nak nangis ke sapa yg nak pujuk..

hurm.lgpun aku rasa..qalys pun da besar sket..kalo anto nursery pun ok kot walau hati nih berat..tp aku terpaksa gak buat..

Pg td aku hantar bebudak nih lewat skit..ikutkan hati aku nak cuti je rini..sesampai jer..laki dia ngan dia skali senyum lebor dtg kat pintu kunun dok mesra2 ngan anak aku...aku hantar terus masuk kete...maybe dia perasan kot..sbb biasanye aku akan sembang2 n babai anak aku dulu..tp bia la..dia pun x pandai nak jg ati aku..so x payah la aku beria2 nak jg ati dia...

Sok last day la anak aku kat situ..n sok jugak aku akan ckp kat dia bahawa kitorang x anto kat dia lagi..bukan sebab sayang kan nak bg dia lebih 20 hengget..tp sbb hati aku betul2 terasa n kecik ati bila dia wat camtuh...n plan nak bg dia duit lebih lagi dr yg dia mintak..mana tau takut ada lg yg dia simpan lam hati selama nih ke..mana tau..so bek la bg lebih..langsaiiiiii...

Sebenarnye..aku la org pertama yg hantar anak aku kat dia..kira2 da 3 tahun la aku hantar ank kat dia..masa tuh mmg x de naka org lain pun..n dia pun siap ckp mmg nak jg bebudak sbb boring dok uma x de pe nak buat..tp skang da melampau2 lak ramainye..tuh yg dia bleh eksen sket kot...

6 comments:

Ms Lola

Adoiii... aku baca pun tersentap nyah...

rizza

kalau tak hantar pun kena bayar tu dah melampau...
baik buat rule.. kira hari antar....

aku menyampah betul org2 yg konon2 nak jaga budak2.. tapi nak duit.. tu pasal le dia mintak juga duit walaupun tak hantar
kalau org betul2 baik hati.. time tak hantar budak kat dia.. dia tak kan mintak.. logik la ... bukan nye apa pun... cisss...
baik ko carik je tempat lain.. dah ko tanya betul2.. kalau tak hantar kena bayar ke? kenapa? baik kira hari antar je... org yg jaga budak tu bukan nye agensi jagaan anak2.. hanya atas belas kasihan dan pertolongan je...

sian ko... carik le yg lain..
buat nak bagi penampar je kat laki bini tu...

kimimclaren78

sian kat fara. sabar ye dear. kimi suggest fara hantar kat nursery je lah. budak2 tu pun leh belajar... duduk kat rumah orang ni mmg tak tau macam mana dorang jaga anak kita. ntah berjaga ntah terabai...

elysuhaili

hoi eksen nye makcik nih.. ckp bebaik xbuleh ke??? time ko kasik duit lebeh tu dia tak tolak pulak ye? ko jgn anto dh.. kang dicubitnye bebudak tu.. sian nye ko.. menci aku

Anis Salwati Binti Hj Hamidun

Ooohhh macam tu ke ceritanya... Sabar je la Kak Farah.
Anis pun rasa elok lagi budak2 nih duduk nursery daripada duduk rumah orang. Nursery tuh mmg kita dah tahu niat diorg nak menjaga budak-budak. Tapi kalau surirumah yang duduk rumah then buat sambilan jaga anak orang, Anis rasa tak bagus sangat laaaa... Macam ada something yang tak kena kat situ.
Apa-apa pun jangan risau, Insyallah mau la budak2 tu nanti. Mula-mula biasa la, belum sesuai lagi.... Banyak-banyakkan bersabar dan berdoa... Kuatkan semangat!

Anonymous

sabar banyak2...
selalunya kalau pengasuh yg baik,dapat mak bapak yg kurang baik
dan kalau ibu bapak yg baik pulak selalunya...dibagi pengasuh yg kureng cam ini la..semua dugaan Allah s.w.t.
tak semua housewife yg jaga anak orang ni nak jaga semata2 sbb duit,walaupun tujuan utamanya mesti la nak tingatkan ekonomi famili yg komfem kurang.klu tak,takkan nak susah2 jaga anak org lak kan?nursery atau anta umah org...mana2 le,yg penting ada komunikasi yg baik,supaya dua2 pihak puas hati n yg penting sekaliii...anak2 tak teraniaya.mesti ada give n take la...juga budi bahasa.bukan senang nak jaga budak,karenah yg macam2.semua tu perlu kesabaran yg tinggi.kena ada sifat penyanyang,yg nak dijaga tu anak2 yg tak tahu apa2 n 100% memerlukan kita yg punya akal matang ni.so,untuk penjaga kena la pikul tanggungjawab tu seamanah yg boleh.jgn keras sgt hati,tak puas hati ke apa ke ckp la elok2 kat mak bapak diorang.jg budi bahasa.nak apa2 pun jgn main terjah je lidah tu.lg penting jgn apa2 kan bebudak yg tak tau apa.kesian.
untuk ibu bapa pun kena la ingat,bukan senang orang nak bela anak2 kita.nak basuh berak kencing anak kita.memang kita bayar,tp duit bukan segalanya.klu dapat yg baik,hargai la.jgn la berkira sgt bab duit2 ni.kita yg kerja makan gaji ni,klu kerja lebih,nak jugak dibayar overtime,nak bonus utk beli baju raya,mcm tu jugak le pengasuh2 ni.setahun kita nak cuti 20,30,kalau boleh 100 hari;-p
tapi gaji nak jalan.tak mau potong2.so...kita ni sama je.letakkan diri diorang n kita sama,sebabnya memang sama.ape yg ade dlm kepala otak,lebih baik suarakan sbb dia mana tau apa yg kita fikir.terus terang kan senang.
baik untuk ibu bapak@pengasuh...
walau apa2 pun...ingat anak2 tu.
jgn nanti menangis tak sudah.kita buat anak orang,nanti orang buat anak cucu kita.fikir2kan lah...