CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, May 28, 2009

FRUST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Owh..aku frust sgt2..sgt..sgt..sgt...
..
..
..
ceritanye begini..
..
..
semalam aku balik keje n amik anak lam kul 7.15pm..sesampai je..akak tuh pun seperti biasa hulur bag baju kotor sume..n terus dia cakap..

"akak nak ckp sket nih..bulan nih akak nak mitak bayaran lebih sket sbb slalu amik lambat skang nih..ngan nak mintak skali nanti cuti sekolah 2 minggu harraz full day kat uma dia..so baya lebih la jugak"

Huishh..tersentap aku..........

pehtu dia sambung lagi..

"mak A, mak B..sume bayo lebih..lam 20 henget kalo amik lambat..tuh yg akak pikir balik kena bayar lebih la jugak"

phew....aku cuma ckp.. "OK"

huishh..tersentap gila...sebenarnye aku mmg niat nak bg lebih pun sal lam seminggu dua nih aku amik anak aku lewat sket lam kul 7 ke 7.30 gitu..sebelum nih aku la antara org yg awal amik anak2 aku..biasa nye budak2 lain tuh ada gik..sbb skang asben yg kena amik aku lik keje..tp bila dia da ckp camtuh..aku mula rasa x selesa...

Aku masuk kete terus diam..huhhhhh..tetiba je sebak sgt2..sedih sgt2..nada akak tuh bercakap ngan aku mmg kurang budi bahasa la bg aku...

pastu yg aku kurang senang bila membanding2 kan ngan mak2 budak org lain tuh..siap ckp mak nih bg lebih..mak tuh bg lebih..mcm la aku nih x reti bahsa nak bg lebih..sepatutnye benda tuh dia x payah nak meminta2..kita pun paham..n yg aku kecik ati sgt hari sebelumnye tuh..muka asben dia mmg cam cuka masam..langsung x tegur atau pandang muka kitorang time amik anak tuh..biasanye x mcm tuh..

Aku bukan apa..aku selama nih x de la nak berkira ngan dia..kadang sampai 2 minggu x anto kat dia pun aku bayo full jugak..x de lak aku nak kira gaji ari..kenkadang dia nak cuti..cth cam bapak dia ninggal ritu..dekat 2 minggu dia cuti..aku susah payah bawak anak p opis..tp aku still bayo penuh..n ari2 aku mmg think positif kat dia..aku buang sume prasangka2 aku..walau kadang terdetik kat ati

"anak aku nih mkn nasik lauk kicap je ke"
"terjaga ke anak aku nih"

sbb skang harraz mmg nak makan nasi lauk kicap je..x nak campur lauk lain walau ayam goreng...sedangkan aku x pernah ajar mkn camtuh..

tp aku buang sume tuh jauh2..malas nak sangka buruk..walau dalam hati mmg yakin iyer...sbb x kan la dia nak provide 8 ketul ayam sehari tuk 8 org budak kat uma tuh..x masuk anak2 dia lagik..hurm..logik kan....

n dia pun cam x boleh bertolak ansur..pernah sekali asben aku nak amik aku kat opis malam masa tuh lam kul 8..n nak tinggal jap qalys kat dia sbb susah nak drive bawak qalys..masa tuh qalys br brp bulan ntah..dia x mo dok lam car seat..tp dia tolak x mo jaga..so terpaksa la asben bawak gak qalys..beberapa kali berenti sbb qalys mengamuk..

n kalo aku ada hal ari cuti pun x pernah la dia offer diri nak tolong jaga pun..n aku mmg x pernah hantar pun anak2 aku mintak tlg jg pd ari cuti..


n lam kete jugak smlm aku tekad ckp kat asben..cukup sampai jumaat nih...kita cr la alternative lain

1. Pengasuh lain
2. Nursery
3. Bibik

tuh je jln penyelesaiannye..aku mmg da frust sgt2..da banyak aku sabar..n aku dapat lihat..dia jaga bebudak nih bukan sebab sayang atau apa..tp sebab DUIT..mmg bab duit dia berkira sgt2..n aku jugak x puas ati bila kadang2 dia bercerita sal mak bapak budak lain kat situ pd aku..n x mustahil gak dia bole citer sal aku kat mak bapak budak lain tuh..

So..bek la kitorang undur diri..n aku pun da rasa Harraz pun x berapa happy da duk situ..ye la..bebudak da ramai...kalo nak nangis ke sapa yg nak pujuk..

hurm.lgpun aku rasa..qalys pun da besar sket..kalo anto nursery pun ok kot walau hati nih berat..tp aku terpaksa gak buat..

Pg td aku hantar bebudak nih lewat skit..ikutkan hati aku nak cuti je rini..sesampai jer..laki dia ngan dia skali senyum lebor dtg kat pintu kunun dok mesra2 ngan anak aku...aku hantar terus masuk kete...maybe dia perasan kot..sbb biasanye aku akan sembang2 n babai anak aku dulu..tp bia la..dia pun x pandai nak jg ati aku..so x payah la aku beria2 nak jg ati dia...

Sok last day la anak aku kat situ..n sok jugak aku akan ckp kat dia bahawa kitorang x anto kat dia lagi..bukan sebab sayang kan nak bg dia lebih 20 hengget..tp sbb hati aku betul2 terasa n kecik ati bila dia wat camtuh...n plan nak bg dia duit lebih lagi dr yg dia mintak..mana tau takut ada lg yg dia simpan lam hati selama nih ke..mana tau..so bek la bg lebih..langsaiiiiii...

Sebenarnye..aku la org pertama yg hantar anak aku kat dia..kira2 da 3 tahun la aku hantar ank kat dia..masa tuh mmg x de naka org lain pun..n dia pun siap ckp mmg nak jg bebudak sbb boring dok uma x de pe nak buat..tp skang da melampau2 lak ramainye..tuh yg dia bleh eksen sket kot...

Monday, May 25, 2009

CHOMELCRAFT GIVEAWAY


hehhe..cepat2 p sini ChomelCraft..best..menarik gilos..bleh meroyan menengoknye...
tp..aku x pernah try lg..da oda..tp tak dpt gik....mmg sapa ada anak pompuan amat teruja dgn blog nih..

So..nih cam menaruh harapan nak menang..hhahahwalaupun Qalys amatla sket rambutnye..ehehhee...

So..kenkawan..jom cucimata..

Friday, May 22, 2009

Blackout

Owh..mlm td..time aku tgh prepare nak suapkan Harraz makan n nak menyapu keropok2 yg disepahkan Qalys..tetiba..TAP...aiyokkk...api x de lak..papanye br je kua..so meraba2 la aku n ih mencari lilin berpandukan cahaya hanpon..Qalys da nangis takut..Harraz lak da berkepit kat aku je..tinggal la Qalys sensorang kat ruang tamu sambil aku mencari lilin..hehehe..pandai lak dia x bergerak dok setempat je..tp nangis lar..ahahahahha..sib bek la x lama sgt..terus aku tergendala nak nyuapkan Harraz..bg Qalys nenen dulu sampai tertido walau lam keadaan panas dia tetap lena..ngantuk sgt kot.. Sementara Qalys tido la.aku ber candle light dinner ngan Harraz..ehehehe..x lama pas tuh papa pun sampai n papa join skali..eheheeh..kejap jerk pas tuh letrik pun da ada kembali..eheheehe video

Thursday, May 21, 2009

Super Busy


Owh..bersepahnye mejaaaaaaaaaaaaa...camne nak kemas....HELP!!!!!

STOP!!!!

Owh..aku da stop mengepam..x pam susu lagi di ofis..
so skang Qalys just BF masa aku ada kat uma je la..lam erti kata lain..time aku x de dia akan minum FM..owh..akhirnye tewas juga.. tp syukur alhamdulillah..dapat jugak Full BF lam masa lebih kurang Setahun 4 bulan...ok la tuh..

So..da nak kemas2 bag Breast Pump..SIMPAN..botol2 kosong pun perlu dikemaskan juga..ahahhahaha....

Kecewa jugak sebenarnye..sbb misi aku sebenarnye sehingga 2 thn..tp nak wat camne..

Tuesday, May 19, 2009

Mood Bagus

Owh..2 ari nih..mood Harraz nak pegi skool tersangat la baiknye..sebabnye adalah
.
.
.
.
.
hehhehehe
MANDI PAGI
.
.
.
Ahahahhaa..sblm nih dia p skolah ngan x mandi..hahahha..ekceli aku x mandikan dia sbb risaukan ttg batuk dia tuh... (ops..kejam kah???)

tp start semalam aku try balik tuk mandikan dia di pagi hari..walaupun skang dia tgh batuk2 lagi..tp..seronok bila ngk dia melompat turun dr kereta..n siap babai aku lagik....

Kalo x....bila hantar uma kakak tuh sure sambung tido punyer...


Friday, May 15, 2009

Makan @ Gelombang Biru Melaka

Hurm..minggu baru nih lik melaka jap sbb nak anto my SIL daftar bajar kat matrik Londang, Melaka..dekat je ngan uma..x sampai 5 minit..so..Ahad petang tuh ajak la asben aku nih nak p pekena kuih keria..tp malang nye sampai di tempat tersebut..da tutup pun..eiii..tuh la..bersiap lambat.....bleh lak tido dulu..nak kua uma kul 5.30pm..aku da agak..kompem la da tutup kalo da sampai..eii..gerammmmmmm..aku da tau sbb abang aku pernah ckp..kadang tuh lam 4.30 pun belum tentu kuih tuh ada lagi..biasanye cepat abis..

So..asben nak cover line sbb dia yg lambat..bleh tido dulu plak..n diorang la plan nak kua kul 5.30..dia ckp yg kedai tuh x bukak ari tuh..pandai la..terang2 nampak org tuh tgh basuh2 pinggan sume...

So..tukar plan..last2 p pekena stimbot..ehehe..sib bek sedap..da x jd nak mkn ringan2..berat2 sudahnye..tp x dapat nak dok kat luar restoran sbb da penuh..duk la kat dalam mkn lam keadaan berpeluh dengan sup yg panas tuh..uhhhhh..kompem basah baju...x dak ekon lak kedai tuhh..

Nanti lik skali lg kena p awal2 tuk pekena kuih keria tuh..haahaha..x puas hati tullll


*manyak sedap woooo...

*tgk tuhhhhh..cam iklan maggi




Buat Perangai

Terpanggil aku nak menulis stori nih setelah siang nye aku membaca entry INI ..owh..dan tetiba malam nye kejadian seperti ini terjadi pd aku sendri..malam sebelum kejadian semalam..Harraz bersuara lam kete masa nak balik uma..

"Harraz x nak pegi Little Caliphs"

aku jawab

"Apsal??"

harraz jawab

"Teacher marah Harraz"

ops..aku tanya gak apa yg teacher marah dia x bgtau..tp dok ulang x mo p skool..

dan kebetulan semalam aku yg hantar dia sendri ke tadika..sampai je dia masih lelap lam kete..ahahhahangantuk mlm tu tido lewat..aku kejut ckp da smapai skool..dia x mo..terus nangis.mmg x nak turun..x nak pegi skool..da puas pujuk x nak jugak..last2 tutup pintu blah..konon sambil jalan tuh nak pujuk dia..tanya dia nak apa2 x..
dia leh jawab dengan serius n spontan

"Harraz x nak apa-apa"

owh..mmg x nak pegi skolah la tuh..sampai uma Ibu Chida..terkelip2 bila kitorang bebel dia x nak p skolah...

Lik keje ptg smlm..lam kete pun dia ckp x nak p skolah..haduih..pekena la plak nih...
dok ckp teacher marah dia..aku tanya la harraz kn rotan ke?tp dia ckp x..cuma ckp teacher marah..

Ha..ha.lam kapla otak aku nih da pk lain..hahhaha..x kan aku nak jd ibubapa yg cerewet ngan cikgu..ahahahha..so aku tepis ar sume tuh..think positive kayyyy...hehheheh

Mlm smlm papanye suh dia tido awal..n mungkin lam kapla papa..harraz x nak p skolah sbb x cukup tido..ahahahah..tp pd pandangan aku..
mesti ada sebab lainnnn....

atau..

mungkin Harraz x happy kat skool dia...hurmmm......

huhuhuhuhu........

jgn camtuh kay.....harap2 ianya x berpanjangan....

Sunday, May 10, 2009

Harraz's Sport Day

Hurm..Harraz nye Sport Day pg smlm..diorang da berlatih hampir 2 weeks..so..pepagi bangun dgn semangatnye dia..after mandi trs dok cr..mana topi harraz..ahahha..so sume berkumpul kul 8am kat Pavilion UKM, Bangi..

Little Caliph Sport day digabungkan antara Bandar Baru Bangi Lil Caliphs ngan Puncak Jalil Lil Caliph..

So..ada 3 rumah..Hijau (Abu Bakar), Merah (Othman), ngan Biru(Omar). Harraz lam group Abu Bakar..

So acara dimulakan dgn berarak sambil diorang nih melambai kat parents, n bacaan doa n ikrar little caliph di lafazkan..sonot dgr..

Tiba time sorakan kumpulan..papa x smpat amik video time group Harraz..hhhaa

"ABU BAKAR..WOO WOO WOO" gitu la kot bunyi nye sambil bebudaknih wat ala2 chiky dance..hahha..sweet sgt..

N time dance la yg sgt best..Chiken Dance + Itsy Bitsy Spider + My Body..selama nih x pernah nmpak pun dia tunjuk kat kitorang..ahahha..rahsia kot..atau malu..

Da sampai turn untuk umo 4 thn nye games. Ada 3 game..tp harraz sempat main 2 jer..

Alkisahnye..time game 1st..ok laju jerk..time game 2 dia ternampak aku..ntah camne ak nampak dia da terkelip2..rupanye tahan nangis..tp last2 berderai jugak..aku terus lari x nak tunjuk muka..bia teacher dia yg pujuk..dalam pd nangis2 tuh join gak tuk game yg ke 2..tp sampai game ke 3 asben suh p pujuk..uwaaaaaaaaaaaaa...terus jd drama melopat peluk aku..x nak main daaaaaa...aahhahaha..

Naper nteh yg dia jd pilu sgt tuh..ahahaha...
kitorang x tungu sampai abis pun sbb Qalys da ngamuk nak susu...so balik je laaaa..



koleksi gambo dalam FB ye..
Little Caliphs Sport Day Part 1
Little Caliphs Sport Day Part 2



Wednesday, May 06, 2009

Still in d' opis...

Owh..aku da x bleh blk awal skang..ahaha.kn la menunggu En.Suami dtg jemput.."driver" yg selalu aku tumpang da x bawak kete skang..ahahha..so..my En.Suami la yg kena hantar n amik lik keje..hurgh..sian gak..

Mungkin sampai 1 tahap aku punyai keberanian nak drive sendri kereta..owh..bole ke..ngk la camne nanti..kalo da x thn sgt aku coba laaaaa.

Urghh..tensennnnnn....

Tuesday, May 05, 2009

Cuti Hari Pekerja

Owh..cuti hari pekerja..best nye cuti selama 3 hari....
Tapi...


aku x dapat menikmati percutian bersama keluarga terchenta..wahaahhaha...aku kn p kursus ESQ kat Flamingo Hotel dari 1-3 mei 2009..

program satrt dr kul 8am-7mlm..1st day mmg bebtul penat..lik uma mmg melepek..x sempat pun nak layan bebudak nih..sian..sok nye pepagi da bgn balik..hurm..tinggal lagi bebudak tuh..sian tul..lik kursus p la bawak bebudak nih pekena Ayam Penyet..hurmm..sedapp..da kenyang..lik uma debommmmmm...

Hari last..urgh..kerasnye hati..ahahha..sepanjang 3 ari tuh..x menangis pun...tp bila ada sorang kakak nih peluk n bisik kat aku "Farah..jd la ibu yg baik"..hurhhhh..terus berderai air mata...wahahahhaha..camnih x yah p kursus la..ahahha..
so..abis je kursus ahad tuh..p bawak bebudak nih p Alamanda n bawak alaz men basikal kat dataran..suka diorg..1 round harraz pusing dataran tuh..sampai kena paksa balik plak..

Semlam aku cuti berehatttttt...

*gambar2 lam FB dulu la..kemudian br update sini.ehehe